Kezdődik a Tudatos Teremtés Kora - 2012. december 21.


Akarjuk vagy nem, mindannyiunkat az "ember" gyűjtőfogalom ír le. Emberiség. Tagjai vagyunk, mint cseppek a tengerben, vagy mint sejtek a szervezetben. Egy Szervezetben. Mondhatjuk természetnek, Univerzumnak, Istennek. Mindegy, minek nevezzük. Mind Egy. Ugyanarról van szó, nézőponttól függetlenül. Apró részekként folyamatos kölcsönhatásban vagyunk az Egésszel.

Az emberek különféle csoportokat, szervezeteket hoznak létre vagy csatlakoznak ilyenekhez, érdeklődésük, világnézetük vagy más összekötő kapocs alapján. Vágyunk arra, hogy egy közösségben átérezzük az együvé tartozást. "A társadalmi kapcsolat hiánya, a közösség érzésének hiánya talán az új évezred legnyomasztóbb társadalmi problémája." - Robin Dunbar

A szervezet vagy közösség intézményesítése azonban egyrészt együtt jár azzal, hogy akik nem tagok, kirekesztõdnek.

A harmónia akkor bomlik meg az emberben, ha az eltérő csoport-hovatartozás miatt ellenérzés keletkezik benne valakivel szemben. (Ha az eltérő csoport-hovatartozás miatt keletkezik ellenérzés benne.) Ha elfeledkezik róla, hogy a másik is része a nagy Egésznek, az Egységnek.
Másrészt az intézményesítés szükségszerű(?) velejárója a szabályozás. Az irányítás kérdése, az anyagi, jogi, hatalmi jellegű dolgok, a kötelességek és jogok, amelyek arra lennének hivatottak, hogy a szervezet jobb működését segítsék elõ. Ahogy azonban például az orvosságok esetében is, gyakran jelentkeznek mellékhatások. Hatalomvágy, pénzügyi, pszichológiai, és más különbözõ jellegű visszaélések. A szervezetben előforduló ellentétek is anyagi, hatalmi, ideológiai eredetű nézeteltérések. Persze, ha nem veszti el a tagság az érdeklődését, vagy egy közös ügy az aktualitását.
Szükség van-e szervezetekre? Amíg az anyagi világban akarunk tevékenykedni, a jelenlegi társadalmi keretek között, bizonyára igen.

Ám, ha tovább akarunk lépni, kiküszöbölni az intézményesített szervezetekben rejlű idõzített konfliktusokat, akkor létjogosultsága van, egy intézményesítetlen szervezetnek is, amelynek feladata, hogy kimondjuk, tudatosítsuk magunkban, hogy a nagy Egész, az Egység részei is vagyunk. Megerősödjön bennünk az a tudat, hogy akár ellentétes nézetek ellenére is megmaradjunk embernek, tiszteljük, szeressük elfogadjuk a másikat. Ez persze nem akadály abban, hogy felhívjuk a másik figyelmét arra, ha az Egység, a tágabb közösség érdekei ellen tesz valamit.

Ez a weboldal jelképesen egy intézményesítetlen szervezet kifejezõdése, ami által egyrészt könnyebben felerõsödik az érzés/hatás, ami az elmében, a gondolatokban már megjelent. Másrészt gondolni kell arra is, itt csak töredéke lehet/fejezõdhet ki az egésznek. Mert a teljesség bennünk van. Mert teljesség van bennünk.

Ma 2021. szeptember 22., szerda van.Copyright © 2010-2021  Alexander     ::     alexander@mindegy.org     ::     template design by WebTanar.hu