M E G H Í V ÓA napokban kaptam az alábbi levelet. A Tizenkettedik felismerésben leírt Mintacsoport jutott róla eszembe.

"Kedves Testvérem!


Két informális vallásközi társaság olyan összejövetelt tervez, amelynek Nyugat-Európában már hagyománya van, hazánkban azonban eddig még nem volt ilyen. Az első hasonló alkalmat 25 évvel ezelőtt II. János Pál kezdeményezte, és a hasonló célú találkozók azóta is ismétlődnek Európa különböző országaiban. Előfordul, hogy a találkozót valamelyik egyház prominensei hívják össze, de legalább ugyanilyen gyakran állnak mögötte civil szervezetek, ill. széles ismeretséggel rendelkező magánszemélyek.

Hazánkban a hivatalos, multilaterális vallásközi párbeszéd és kapcsolatfelvétel még kezdeti stádiumban van, ezért a Nap-kör és az Ordo Joculatorum Dei nevű, rendszeres vallásközi párbeszédet folytató baráti társaságok vállalták a program megtervezését és lebonyolítását.

Reményünk szerint június 3-án, du. 4-re minél több, hazánkban működő, keresztény felekezet és nem-keresztény vallás civil követője jön el, hogy imádkozzon és énekeljen velünk. Természetesen nagy örömmel vesszük, ha alkalmunkat jelenlétével megtiszteli egy-egy magas beosztású pap, lelkész, vagy más egyházi elöljáró is, őket barátként, testvérként fogadjuk majd.

Azzal, hogy imádkozunk a vallások közötti közeledésért és megbékélésért, hazánkért és a szegényekért, példát szeretnénk mutatni és hagyományt teremteni korunk fájdalmasan megosztott magyar társadalmában. Hisszük, hogy kezdeményezésünk mintát kínálhat a különféle világi másságok közeledésére és együtt munkálkodására is. Szeretettel hívjuk és várjuk tehát a fent megjelölt időpontban a csillaghegyi evangélikus gyülekezet templomába.

Címük: Budapest, 1038 Mező u. 12
(a békásmegyeri, ill. szentendrei HÉV csillaghegyi megállójától néhány perc gyalog.)

A találkozót egy-másfél órára tervezzük, utána sajtótájékoztatót szeretnénk tartani. A szervezők kérik, hogy amennyiben közössége nem csak hallgatóként, hanem aktív résztvevőként szeretne részt venni az alkalmon, ezt a szándékát mielőbb jelezze a következő email-címen, ill. telefonszámon (juditbalogh @ vnet.hu, 06-30-636-4467).

A részletes program kidolgozására a visszajelzések után kerül majd sor.

Testvéri köszöntéssel

Kamarás István (OJD), és Balogh Judit (Nap-kör)

Budapest, 2012. május 8."


Copyright © 2010-2021  Alexander     ::     alexander@mindegy.org     ::     template design by WebTanar.hu